Merhabalar :) Sivasli cok eski bir komsumun tarifi bu muhtesem lezzet.Ozellikle kahvaltiliklarin yanina cok yakisiyor.Yoresel bir tarif, farkli sekillerde yapiliyor.Ben komsumdan ogrendigim sekli ile paylasiyorum...
Malzemeler;200 gr tereyagi(oda sicakliginda).
1tatli kasigi maya
1tatli kasigi seker
2tatli kasigi tuz
4-4.5 su bardagi un
yeterince ilik su.
Yapilisi;Oncelikle maya ve seker bir su bardagi ilik suyun icerisinde eriyene kadar karistirilir.Sonra mayanin kabarmasi icin yaklasik 10dk kadar beklenir.Bu sirada un,oda sicakligindaki tereyagi ve tuz hamur yogurma kabina alinir.Kabaran mayali karisim da uzerine eklenir.Hamur icin hazirladigimiz ilik su azar azar eklenerek yumusak kivamli bir hamur elde edilir.Civik olmayan ,yumusak bir kivam olacak.iyice yogurulan hamur mayalanmasi icin ilik ortamda bir saat kadar yada iki katina cikana kadar(ortam isisi hamurun mayalanma suresini cok etkiliyor) bekletilir.Hamur mayalandiktan sonra yaglanmis tepsiye yayilir.Yemek kasiginin ucu ile hamurun uzerine sekil verilerek tepsi mayasi icin bir saat daha bekletilir.Daha onceden isitilmis firinda uzeri kizarana kadar pisirilir.ilk sicagi ciktiktan sonra dilimlenerek servis edilir.Kahvalti icin hem lezzetli hem de pratik.Ozellikle de bizim gibi tereyagi sevenler icin...
Deneyecek olanlara simdiden kolay gelsin,Afiyet olsun...
Not:Aslinda kombe degil (o'nun noktalari var ama ingilizcede yok malesef)...:(
Evet "Kömbe" ismi aslında.:))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım nefis görünüyor..
Cok tesekkur ederim sisterim :)) Ayrica noktalarini benimle paylastigin icin de Allah razi olsun:)) Iyi ki varsiniz.
Silmerhaba sevilay hnm tepsi ölçüsü kç cmlik kullanmalıyız elinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilMerhabalar Emine hanim,eger dikdortgen firin kabi kullanacaksaniz en buyuk boy olani ,yuvarlak kalib kullanacaksaniz da 30cm capinda firin kabi kullanabilirsiniz.Asil ben tesekkur ederim ilginize ,kolayliklar diliyorum..
SilBir Sivaslı olarak çok iyi bilirim kömbeyi.Eskiden kuzine sobalarda yapılır, akşam çaylarında misafire ikram edilirdi. Bir de eli lezzetli bir hanım yapmışsa tadına doyum olmazdı.Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBir Sivaslı olarak çok iyi bilirim kömbeyi.Eskiden kuzine sobalarda yapılır, akşam çaylarında misafire ikram edilirdi. Bir de eli lezzetli bir hanım yapmışsa tadına doyum olmazdı.Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ederim kıymetli yorumumuz için☺️
Sil