25 Nisan 2014 Cuma

Kakaolu Islak Kurabiye Tarifi



     Merhabalar ,hayirli gunler...Yaz tatili heyecaninin bizleri sarmaya basladigi bu gunlerde eklemek istedigim bir cok tarif var.Tatil suresince vakit ayirmanin cok daha zor olacagini dusunuyorum.Yazin her ne kadar saglikli beslenme ,kilo verme telasina daha bir  dusulse de ,muhabbet sofralarinin kalabalik oldugu zamanlarda bu telasa ister istemez ara veriliyor.Mevsim itibari ile taze ve bol olan patlican ve biber kizartmalarinin yer aldigi sofralarda  tatli olarak  cayin yanina cok yakisacagini dusundugum bir lezzet , kakaolu islak kurabiye ...Serbetli oldugu icin biraz kaloroli ama bir o kadar da lezzetli .Hususiyetle  cikolatali lezzetleri sevenler icin acizane tavsiyemdir.

Malzemeler;1cay bardagi seker
                   1 cay bardagi sivi yag
                   1 adet yumurta
                   125 gr tereyagi (ben margarin kullanmiyorum,kullananlar icin margarin de olur,oda sicakliginda olacak)
                   4 yemek kasigi kakao
                   1 paket vanilya 
                   3 su bardagi un 
                   1 paket kabartma tozu

Serbeti icin ; 1.5 su bardagi su 
                    1.5 su bardagi seker 
                    1 tatli kasigi limon suyu

Yapilisi; Ilk olarak serbet hazirlanir. Bunun icin su ,seker ve limon suyu tencereye alinir,orta atesteki ocakta seker eriyene kadar karsitirilir.Seker eridikten sonra kaynamaya birakilir.Kaynamaya (fokurdamaya) basladiktan sonra 8-10 dk kadar kaynatmak yeterli olacaktir.Sure sonunda ocak kapatilir ve serbet sogumaya birakilir.

Kurabiyeler icin,yumurta ve seker mikserle cirpilir.Sonrasinda sirasi ile tereyagi ve sivi yag ilave edilir cirpmaya devam edilir.Bu asamadan sonrasi icin mikser kullanmiyoruz.Ayri bir yerde karistirilan un,kakao,kabartma tozu ve vanilya yumurtali karisimin uzerine dokulur ve yogurulur.Hamurun kivami cok yumusak olursa kurabiyeleriniz servis esnasinda cok dagilabilir.Uc su bardagi unu kullandiginiz halde hamur cok yumusak ise azar azar bir miktar daha un ekleyebilirsiniz.Hamur parcalanmadan,yogurulabilecek  ve sekil verilebilecek kivamda olmali.Kulak memesi tabirinden bir miktar daha yogun.Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar koparilir ve yuvarlanip yaglanmis tepsiye dizilir.Kurabiyeler catlayana kadar pisirilir.Yaklasik 10 dk kadar.Firindan cikan kurabiyelerin ilk sicakligi (ilk 3-4 dk.dan sonra ) ciktiktan sonra seri hareketlerle kurabiyeler serbete batirilir ve cikarilir.Servis tabagina alinir uzerini suslemek icin hindistan cevizi ve yesil fistik kullabilirsiniz.Ben o an icin dolapta bulunan ispanakli kekten minik parcalar  ufaladim yesil fistik yerine.

                    Saglikla ve huzurla bol muhebbetli sofralarda bulunun insaallah...




Not ;Kurabiyeleri batiracak seviyede olmasi acisindan serbetin olcusu biraz fazla.Eliniz de fazladan bir miktar serbet kalabilir ..





3 yorum:

  1. Canım benim ben denedim benim tarifim çok katı oldu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar ,cok kati oldu derken serbete batirilmis halide mi ? acaba un yada kakao miktari mi cok geldi.

      Sil
  2. Bende denedim gercekten cok guzel oldu tsk.tarif süper.Melek.

    YanıtlaSil