Gunun birinde bir blogumun olacagi hic aklima gelmezdi.Madem ki bir blogum oldu,ilk tariflerinden biri de kuymak olmali oyle degil mi :) Bir Trabzonlu olarak sofralarimizin olmazsa olmazidir kuymak ,kimi zaman kahvalti ,kimi zaman aksam yemegi,kimi zaman sahur yemegidir.Bazen de en ala davet sofralarinin en orta yerindedir.Yoreden yoreye farkli tarifler ve farkli malzemeler olsa da yeri hic degismez.Bana gore kumak bol tereyagli olmali ,orjial kuymak peyniri (imansiz peynir) yoksa dil peyniri,cecil veya telli kasar kullanilabilir..
Benim yaklasik 4 kisilik kuymak tarifim soyledir efendim
Malzemeler; 4 yemek kasigi misir unu
4 yemek kasigi tereyag(bol tereyagli sevenler icin)
4 su bardagi soguk su (sicak su topaklanmaya sebep olur)
250-300gr. kadar peynir.
Bir miktar tuz.
Yapilisi; Tereyagi genis ve derince bir tavada eritilir kopurdukten sonra cok yanmasina musade edilmeden misir unu eklenir.Bir kac kez karistirilir 2-3 dk kadar.Sonrasin da soguk su eklenir ,bu asamada cirpici kullanmak unun topaklanmamasini kolaylastiracaktir.Arada sirada karistirarak fokurdamaya baslamasi beklenir.Ocagin alti orta hararette olmali kuymagimiz rahatca fokurdayabiliyorsa kivami tam demektir.Aksi durumda azar azar soguk su ilavesiyle rahat fokurdayabilecegi kivama getirilir.(kuymak bu karadenizli ya , ya fokur fokur yada fikir fikir)...
Bir iki dakika fokurdayan kuymagimiza peynir ilave edilir.ilave edilen peynir erimeye baslayacaktir bu sirada karistiriIarak peynirin tavanin her yerine esit yayilmasi saglanir.Damak zevkinize ve peynirin tuz oranina gore tuzu eklenir ve son kez karistirilir.Bundan sonra ocagin ayari cok acik olmamali orta ayarda tereyagi tavanin yuzeyine cikana kadar pisirilir.Misler gibi kuymaginiz servise hazirdir.Afiyet olsun..
Not: Eger kuymagin kivami civik oldu ise yani fokurdarken etrafa sicriyorsa biraz daha misir unu eklenebilir.
Benim yaklasik 4 kisilik kuymak tarifim soyledir efendim
Malzemeler; 4 yemek kasigi misir unu
4 yemek kasigi tereyag(bol tereyagli sevenler icin)
4 su bardagi soguk su (sicak su topaklanmaya sebep olur)
250-300gr. kadar peynir.
Bir miktar tuz.
Yapilisi; Tereyagi genis ve derince bir tavada eritilir kopurdukten sonra cok yanmasina musade edilmeden misir unu eklenir.Bir kac kez karistirilir 2-3 dk kadar.Sonrasin da soguk su eklenir ,bu asamada cirpici kullanmak unun topaklanmamasini kolaylastiracaktir.Arada sirada karistirarak fokurdamaya baslamasi beklenir.Ocagin alti orta hararette olmali kuymagimiz rahatca fokurdayabiliyorsa kivami tam demektir.Aksi durumda azar azar soguk su ilavesiyle rahat fokurdayabilecegi kivama getirilir.(kuymak bu karadenizli ya , ya fokur fokur yada fikir fikir)...
Bir iki dakika fokurdayan kuymagimiza peynir ilave edilir.ilave edilen peynir erimeye baslayacaktir bu sirada karistiriIarak peynirin tavanin her yerine esit yayilmasi saglanir.Damak zevkinize ve peynirin tuz oranina gore tuzu eklenir ve son kez karistirilir.Bundan sonra ocagin ayari cok acik olmamali orta ayarda tereyagi tavanin yuzeyine cikana kadar pisirilir.Misler gibi kuymaginiz servise hazirdir.Afiyet olsun..
Not: Eger kuymagin kivami civik oldu ise yani fokurdarken etrafa sicriyorsa biraz daha misir unu eklenebilir.
Sevilaycim blogun hayirli olsun cok sevindim basarilarinin devami dilegiyle selamlar.kuymagin muhtesem ellerine saglik
YanıtlaSilCok tesekkur ederim Nuran abla'cim.Sizlerin destegi cok ozel ve cok kiymetli benim icin...
SilCanım şu salatanında tarifi vardır inşallah görsel olarak müthiş duruyor..:) Eminim tadı da nefistir
YanıtlaSilBegenmene cok sevindim Rumma'cim.Tarif yayinda bile :) .Cok tesekkur ederim.
SilElinize sağlık Çok şık bir salata olmuş afiyetler olsun sevgilerimle
YanıtlaSilCok tesekkur ederim Sema hanim.Begenmenize sevindim.Muhabbetle..
SilHerkesten once kuymak tarifini ben aldim oleyyy ellerine saglik ablam ablam
YanıtlaSilOleeey tabi :D senin elinden de kuymak yemek nasip olacak demek bu..
Sil