7 Mart 2014 Cuma

Katmer Pogaca Tarifi




Merhabalar,selamlar ve hayirli cumalar :) En cok sevdiklerimden bir tarif var elimde paylasmak icin.Katmer pogaca..Her zaman icin hazirlamasini,  yemesini ve ikram etmesini en cok sevdigim tatlardir mayali hamur isleri.Katmer pogaca da hem sunumu hemde tadi ile cok guzel.Denemek isteyenlere simdiden kolay gelsin :)


Malzemeler:1 su bardagi ilik sut
                  1cay bardagi sivi yag
                  1 tane yumurta
                  1tatli kasigi sirke
                  1 tatli kasigi tuz
                  1 tatli kasigi seker
                  1 yemek kasigi toz maya(silme) 
                  3-3.5 su bardagi kadar un.
                  hamurlarin arasina surmek icin 100gr tereyagi (erimis)
                  hamuru acmak icin bir miktar un ve misir nisastasi(yari yariya olarak karistirabilirsiniz)
                  
Ic malzemesi olarak ben trabzon cecil peyniri kullandim.beyaz peynir de kullanilabilir.
  

Yapilisi; ilik sutun icerisine seker ve maya konulur ve karistirilip mayanin kabarmasi beklenir.On dk. ya yakin bir surede maya kabariyor.Un hamur yogurma kabina alinir, ortasi acilir,yumurtanin beyazi (sarisi uzeri icin kullanilacak),siviyag,sirke,tuz ve mayali karisim da eklenerek hamur yogurulur.yumusak kivamda bir hamur olacak. iyice yogurulan hamur mayalanmasi icin ilik ortamda bir saat kadar bekletilir.mayalanan hamur tekrar yogurulduktan sonra bezelere ayrilir.bu olculerden 8 beze cikiyor.her bir beze misir nisastasi ve un karisimi ile tatli tabagi buyuklugunde acilir.Acilan her bezenin uzerine tereyagi surulerek ust uste dizilir.en son acilan hamurun uzerine yag surulmez.bu sekilde butun hamurlar bitince strech film ile sarilarak buz dolabinda en az yarim saat kadar bekletilir.Bu sekilde bekletilince hamur cok daha kolay aciliyor.Ben ertesi gun icin taze olsun ve de pratik olsun dusuncesiyle sabaha kadar beklettim. Dolaptan cikarilan hamur buyuk bir yufka haline gelene kadar merdane ile acilir.Cok ince olmamasina dikkat edilir.Yufka bicak ile 16 parcaya bolunur (sigara boregindeki gibi ).Ucgen seklindeki parcalarin genis taraflarina ic malzemesi konulur ve sarilir.

                   


Yaglanmis tepsiye yerlestirilir.Yarim saat tepsi mayasi icin beklenir.Uzerlerine yumurta sarisi surulur.Bu noktada pogacalarin kat kisimlarina surmemeye dikkat edilir.Onceden isitilmis firinda uzeri kizarana kadar pisirilen pogacalar ilikken servis yapilir.Ozellikle de benim gibi eriyen bir peynir cesidi kullanmis iseniz.Afiyet olsun,bereketli ve bol muhabbetli sofralariniz olsun....











2 yorum:

  1. Merhaba canım izleyicilerin yok bulsaydım izleyecektim
    hoşçakal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili sadenaciye :) ziyaretin icin cok tesekkur ederim.facebook tan takib edeblirsin canim.
      https://www.facebook.com/lezzetzade

      Sil